2012. szeptember 29., szombat

Fürstenfeld (Fölöstöm), SzG3


Egy olyan gyöngyszemet találtam, nem messze a határtól, amelyről még én sem gondoltam, hogy ilyen van ezen a környéken. Ez Fürstenfeld, a stájer termálfürdő vidék központja. Ha valaha úgy döntenék (és ennek lenne anyagi alapja, hogy ott letelepedhessek), nyugdíjas éveimet egy szép és virágzó helyen töltsem el, nem messze Magyarországtól, akkor ez a hely most az első helyen szerepelhetne. Az eddig megtekintett kisebb osztrák városkákkal az volt a baj, hogy azon túl, hogy szépen karbantartottak voltak, minden megtalálható bennük, osztrákok, nem nyújtottak igazából semmi érdekeset, vagy lelkesítőt. Ez a közel 5000 lakosú városka egyszerűen gyönyörű, nagyobb annál, hogy túl kicsinek érezze az ember (tehát nem egy főutcából áll), átlengi a történelem, van vára is, és egy olyan szabad strandja, amely szerintem egész Európában a párját ritkítja (ezekről majd külön - külön, egyszerre túl sok lenne a jóból). Az már említésre sem méltó, hogy nincs graffiti, a házak, a műemlékek példásan karbantartottak, szinte minden sarokra esik egy szökőkút (ez pld. a feleségem szemében mindig dob egy nagyot azon a helyen ahol ilyeneket talál). Parkok, virágok mindenhol. A város mellett megy el egy folyócska (Freistritz), amely végül a Rábában végzi, valóságos vízi paradicsom. Felette gyalogos és kerékpáros hidak ívelnek át (a közúti hidak mellett persze), a partja jó részben sétával bejárható (ellentétben nálunk, ahol szinte sehol nem lehet normálisan egy folyó partjára lejutni). Áll egy városkapu is (ebben székel a polgármesteri hivatal), több csodálatosan rendben tartott templomuk is van. A Főtértől nem messze található Pfeilburg vára. A Freistritz folyó partján pedig Európa legnagyobb szabadtéri strandja van. És mindez 15 km-re a magyar határtól. Ezek szerint megoldható, hogy így nézzen ki egy város!
A korábbi városfalrendszer maradványait példásan megőrizték és beépítették a városszerkezetbe. Magát a várost eredetileg azért alapították, hogy védjék az osztrák tartományokat a magyar támadásoktól, ill. innen indítsanak támadásokat a magyar területek ellen (stratégiailag nagyon jó helyen fekszik). Ezen csatározások folytán 11 évig még magyar kézen is volt. A II. világháborúban súlyos károkat szenvedtek, több értékes műemlék véglegesen megsemmisült (itt volt a szovjet csapatok egyik fő vonulási területe, Nemesmedves sincs nagyon messze ide). Ehhez képest nagyon összeszedték magukat, egyszerűen fantasztikus ez a városka. Könnyen megközelíthető a Grác felé menő útról, két körforgalom vezet le onnan, így vagy az egyik, vagy a másik végében találhatjuk magunkat a városban.
P.s.: bár ez egy stájer városka, magyar neve is van: Fölöstöm.Ha tetszett, vagy hasznos volt a bejegyzés, kérlek jelöld meg a g+1-et (alul található)! Köszönöm!
Vissza a főoldalra (katalógus)

 Fürstenfed - a Városkapu
 Fürstenfed - park a Városkapu mögött
 Fürstenfed - címer a Városkapun
 Fürstenfed - a város a Freistritz felől
 Fürstenfed - a Főtér
 Fürstenfed - a házak a Freistritz felől
 Fürstenfed - a város térképe
 Fürstenfed - a belvárosban
 Fürstenfed - a belvárosban
 Fürstenfed - a belvárosban
 Fürstenfed - a belvárosban
 Fürstenfed - a belvárosban
 Fürstenfed - az rk. templom
 Fürstenfed - az rk. templom
 Fürstenfed - az Ágoston rendi templom
 Fürstenfed - az Ágoston rendi templom
 Fürstenfed - az Ágoston rendi templom
 Fürstenfed - a régi városkapu
 Fürstenfed - élet a Freistritz folyón
  Fürstenfed - a Freistritz folyó
 Fürstenfed - élet a Freistritz folyón
 Fürstenfed - kerékpáros híd a Freistritz folyón
 Fürstenfed - a Freistritz folyó
Fürstenfed - az egyik közúti híd Freistritz folyón
Fürstenfeld - Pfeilburg

Ha tetszett, vagy hasznos volt a bejegyzés, kérlek jelöld meg a g+1-et (alul található)! Köszönöm!
Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése