2012. október 25., csütörtök

Riegersburg - fellegvár, SzG3


Ha valami vár látványos messziről, akkor ez az! ma fellegvár már Stájerországban van, még ha csak néhány km-re stájer-burgenlandi határtól. Célszerű É felől megközelíteni, mivel innen a leglátványosabb a képe. Ezt a vidéket a stájerok vulkán vidéknek hívják, úgy tűnik, teljes joggal. Már Güssing is egy bazaltkúpra épült, de ez itt még jobban látszik, a kitett sziklafalra több via ferrata (klettersteiger) utat is kijelöltek. A magasság miatt nem kell megijedni, már a parkoló is (az É-i) is az út felett van jó pár méterrel, de a lustábbja itt is egy kis siklóval tud felmenni a fellegvár szintjére (2 Euro/fő/irány). Gyalog is fel lehet menni, ekkor be kell menni a városba és a templom mellől indulva 7 kapun áthaladva érhetünk fel a várba (kb. 20 perc nem túl erős iramban). A kocsit letehetjük az É-i parkolóba, majd a várat nyugatról gyalog megkerülve ugyanide juthatunk (a városban viszonylag nehéz parkolni, ez az út nem túl hosszú, nyaranta mikrobuszok is közlekednek itt). 
A fellegvárból igen szép a kilátás, mivel tényleg alaposan kiemelkedik a tájból. A képekről megállapítható, hogy a vár tényleg látványos, jól karbantartott. A várban két kiállítás van, egy boszorkányügyi egy vár történeti. A leírások alapján nem biztos, hogy érdemes ennyi pénzt (10 Euro/fő/2012) kiadni, mivel nem berendezett szobák vannak itt, hanem kiállítások. Az egyik értelemszerűen a boszorkánykiállítás. Ez biztosan nem érdekel. Azért annyit érdemes megjegyezni, hogy ez a táj a boszorkány üldözés egyik osztrák központja volt. A legnagyobb boszorkányper ide nem messze Feldbachban volt, 1673-1675-ig tartott és 95 "boszorkányt" ítéltek el. A vár történeti rész a Vármúzeum nevet viseli, a vár urainak történetét mutatja be. Igazából két terem, a lovagterem és a fehér terem lenne érdekes (mindkettő üres, csak a falak vannak körbe, bár azok elég szépek és jellegzetesek, ez a két szoba talán nem és 10 Euro-t), de nem biztos, hogy az. Miután nyáron erre szeretnék jönni családilag, valószínűleg feljövünk a siklón, megnézzük a várat kívülről, majd lesétálunk a városba menő úton és elmegyünk az itteni szabad strandra (erről még nem csináltam képeket). Ez sem rossz program, az unokámnak meg szerintem elég is lesz (3 éves - 2012).
Azt még el kell mondanom, hogy a környék erősen felkészült a turizmusra, minden van, ami kell, az egyszerűbb szállásoktól a luxus wellness hotelig, csoki manufaktúrától a lég-szárított sertés combig (véletlenül Vulkán sonka a neve). Tehát egy egynapos kirándulásra abszolút jó, a látvány meg magáért beszélt.
Még néhány szó a vár teljesítményéről: soha senki nem vette be, pedig többek közt magyarok is ostromolták, tehát az elképzelés jó volt, hogy itt kell várat építeni.


Schloß Riegersburg (Lili és Éva)

Vissza a főoldalra (katalógus)

  Riegersburg - fellegvár
  Riegersburg -  a fellegvárba menő sikló
  Riegersburg -  a fellegvárba menő sikló alsó állomása
  Riegersburg - fellegvár
  Riegersburg -  a fellegvárba menő sikló
  Riegersburg - fellegvár
  Riegersburg - fellegvár
  Riegersburg - fellegvár
  Riegersburg - fellegvár
  Riegersburg - fellegvár
 Riegersburg - fellegvár

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése